Változnak év végén a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak

Változnak év végén a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak

Esetükben a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége közel 100 ezer szerződésváltásra, és mintegy 10 százalékos átlagdíj-emelkedésre számít az év végi váltási időszakban.

A szövetség tájékoztatásában felhívta a figyelmet, hogy az érintett 12 biztosító legkésőbb november 2-ig hirdetheti ki tarifáit, amivel kezdetét veszi az év végi kgfb-kampány. Az érintett ügyfelek ezt követően tudják összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által ajánlott díjjal, amelyet november 11-ig kell megkapniuk postai úton, vagy e-kommunikációs szerződés esetén e-mailben.

A meglévő szerződés felmondására legkésőbb december elsejéig van lehetőség.

A FBAMSZ gépjárműszekciójának elnöke rámutatott: a kárkifizetések az idén csaknem 20 százalékkal nőttek, emiatt a biztosítók nem kerülhetik el a díjemelést. Papp Lajos jelezte: arra számítanak, hogy a díjemelés mértéke a tavalyi díjakhoz képest átlagosan 10 % körül mozog majd, így az újonnan megkötött év végi évfordulós szerződések éves átlagdíja személygépkocsik esetében 32-33 ezer forint körül alakul majd.

Az előző évek tapasztalatai alapján az érintettek körülbelül 10 százaléka él a váltás lehetőségével, ezalapján még a jelenlegi kampányban is megközelítheti a 100 ezret a lecserélt szerződések száma – tette hozzá.

A közleményben kiemelték, hogy az év végi átlagdíj jelentősen elmarad az év más időszakaiban tapasztalható átlagdíjtól. Az eltérés elsődleges oka az érintett gépjárműpark speciális összetétele. Az év végi kampány ugyanis idősebb, 2010 előtt vásárolt autók biztosítására vonatkozik, ezek jelentős része pedig a legkedvezőbb bónuszfokozattal rendelkezik, és az üzemeltetők magasabb átlagéletkorához is kedvezőbb díjszorzók kapcsolódnak.

Az új biztosítás kiválasztásának határideje december 31, de a FBAMSZ gépjárműszekciójának elnöke szerint az új szerződés megkötését célszerű a meglévő szerződés felmondásával egyidejűleg intézni.

2010. január 1-je előtt az autósok egységesen január elsejei évfordulóval köthettek kötelező biztosítást. Az azóta megvásárolt gépjárművek szerződéseinél már nem a naptári év a szerződés kezdőnapja, hanem a megvásárlás napja számít fordulónak, amikor lehetőség van biztosítót váltani. 2010 óta tehát évről évre csökken az év végén forduló kgfb-szerződések aránya.

Tankoljon kedvezményesen! Vállalati tankolókártyával a piaci ár alatt tudja gépjárműveit tankolni.

forrás: agroinform.hu

Vissza
Pályázatok
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO